גישור בניכור הורי
מצב שבו ילד מופעל או מושפע לדחות או להרחיק את עצמו מאחד מהוריו, בדרך כלל כתוצאה מהתנהגויות או פעולות שליליות של ההורה השני. אם אכן הדבר קורה, כשאין צידוק לכך, מדובר בהתעללות פסיכולוגית בעלת השפעות שליליות משמעותיות על רווחתו של הילד ועל יחסי הורה-ילד.
מושג הניכור ההורי קשור לרב לגירושין או לפרידות בקונפליקט גבוה בהן קיים סכסוך מתמשך בין ההורים. במקרים כאלה, הורה אחד עשוי להתנהג באופן שמערער את הקשר של הילד עם ההורה השני. התנהגויות אלה יכולות לכלול הערות משפילות על ההורה השני, הגבלה או הפרעה לביקור או לתקשורת וניסיון להתאים את אמונותיו ודעותיו של הילד לשלו.
ניכור הורי יכול להיות נושא מורכב ושנוי במחלוקת וההכרה בו וקבלתו משתנות בין מערכות משפטיות ואנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש. יש הטוענים כי ניכור הורי הוא תופעה פסיכולוגית תקפה שיש להכיר בה בהליכים משפטיים, בעוד אחרים מביעים חשש מפני הצפת תיקים בטענות שווא והשפעת טענות הניכור על טובת הילד.
חשוב לדעת כי לא בכל מקרה ילד דוחה או מתרחק מההורה כתוצאה ניכור הורי. לילדים עשויים להיות סיבות או צידוקים לרגשותיהם ולמעשיהם, כגון היסטורית התעללות או הזנחה. כאשר מתעורר חשש לניכור הורי, הכרחי לשקול את הנסיבות הספציפיות תוך פנייה לקבלת ייעוץ מקצועי מאנשי מקצוע מוסמכים בתחום בריאות הנפש או מומחים לדיני משפחה.
המאמצים להתמודד עם הניכור ההורי כוללים לעתים קרובות התערבויות טיפוליות שמטרתן לקדם יחסי הורה-ילד בריאים ולהפחית קונפליקטים בין הורים. התערבויות אלה עשויות לכלול טיפול משפחתי, ייעוץ פרטני לילד ולהורים, והתערבויות בהוראת בית המשפט כמו תיאום הורות או טיפול באיחוד מחדש.
החוקים הנוגעים לניכור הורי והסעדים המשפטיים העומדים לרשותו מוגבלים מאוד. משכך, אם אתם מתמודדים עם סיטואציה של ניכור הורי, מומלץ להתייעץ עם עורך דין דיני משפחה שיוכל לספק לכם ייעוץ שפטי רחב אודות האפיקים העומדים לרשותכם.